Jean Verville Creates a Livable "Wooden Sculpture" in Montreal

Syifa Aisha Arashi | Thursday, 21 April 2022

Jean Verville Studio has renovated a minimalist and functional building in the Plateau Mont-Royal area of Montreal, Canada. The project began with a meeting with a client interested in the work of Montreal-based architect Jean Verville. In the process, to determine the concept and character identity of the owners of Mathieu and Benjamin's house, the architect imagined a residence full of artistic and functional expressions taking into account the comfort and needs of the owner.

The combination of white and wood is applied to MB HouseThe façade of the building features white bricks

MB House is a two-story building with a living room, kitchen, and dining room on the ground floor aligned along the side of the stairs. On the other hand, there is a corridor that serves as circulation between spaces as well as a place that provides access to the walk-in closet located next to the dining room. While on the top floor accommodates a fairly large workspace, two bedrooms, toilets, and service areas.

Jean Verville Creates a Livable "Wooden Sculpture" in Montreal

The structure of the building is oriented toward a series of beams and sculptural wood panels

the white bathroom that contrasting with the color of the plywoodWhite furniture and tiles are applied to harmonize the wooden interior

Jean Verville has renovated a 140-square-meter building with rigid geometric shapes. The facade of the building features brick walls finished with white paint combined with an interior that applies plywood in almost every space. The square shape that’s arranged regularly with the addition of led strip lights on the ceiling creates an artistic impression on the MB House.

Jean Verville has renovated a 140-square-meter building with rigid geometric shapesThe hallway depicts the space in a sculptural way

The selection of white color applied to the front façade aims to accentuate the warm color of plywood on the house's interior. The combination of white and wood is applied to MB House to create a warm, spacious, and comfortable ambiance. In addition, white color is also applied to kitchen sets, bathrooms, and minimalist furniture. Several space openings can produce air circulation while the sun's natural light can enter perfectly across the entire room in MB House.

MB House is a two-story buildingThe house is designed to give the occupants an artistic experience reflected in the project's photography

Jean Verville said this project has become an expression of livable wooden sculptures with geometric sculptures in each space. With the design and materials selected, MB House becomes a minimalist and functional home by prioritizing the comfort and needs of users. In addition, Studio Jean Verville has created artistic designs at MB House.

drawing of the MB House

 

First-floor plan

second drawing of the MB House

Second-floor plan

Interior|
There are no comments yet.
Authentication required

You must log in to post a comment.

Log in