Tree of Trees: Sculpture of 350 Living to Celebrate Queen's Jubilee

Madani Matadian | Friday, 27 May 2022

Heatherwick Studio has designed a statue containing 350 trees to celebrate the Queen's Jubilee. The sculpture is being erected outside Buckingham Palace in London, and the installation is nearing completion before it will be unveiled on June 2. Thomas Heatherwick of the Heatherwick Studio designed the 21-meter-tall tree statue to draw attention to the tree-planting campaign being launched to mark the 70th anniversary of the Queen's reign.

Tree of Trees installation by Heatherwick Studio
Tree of Trees installation by Heatherwick Studio.

The tree sculpture was unveiled as part of the Queen's Platinum Jubilee weekend celebration, which will be displayed for two weeks. Studio Millimetre named this statue the Tree of Trees. This name was born while installing the tree sculpture structure. Seen by the naked eye, the 350 living trees that fill the structure of this sculpture are supported by branches made of strong steel.

Tree of Trees installation by Heatherwick Studio
Tree of Trees installation by Heatherwick Studio.

The branches and trunk that support this tree are made of central steel surrounded by stacked steel tubes that twist to form a tree trunk that progressively elongates to form branches on the upper tier. The live trees used to fill the structure are a variety of tree species found throughout the UK, and the live trees are placed in aluminum pots and will be maintained using an integrated irrigation system during the two weeks on display.

Tree of Trees installation by Heatherwick StudioTree of Trees installation by Heatherwick Studio.

After two weeks of being featured in the Jubilee celebrations, the structure will be dismantled. The living trees will be returned to the storage before being donated to community groups across the UK for planting in October when the fall season. The original purpose of this Tree of Trees statue was to draw attention to a tree-planting program called Queen's Green Canopy to encourage tree planting. The impact of this campaign is felt because, since October 2021, it has been recorded that more than one million trees have been planted in the UK through this program.

Tree of Trees installation by Heatherwick Studio
Tree of Trees installation by Heatherwick Studio.

Project Information

Office Name :
Heatherwick Studio
Project Location :
London, UK
Completion year :
2022
Photographer Name :
Raquel Diniz
More : Design, installation, uk,
There are no comments yet.
Authentication required

You must log in to post a comment.

Log in

More From Design

Flowing Cloud Pavilion: A Cloud-like Canopy by Sou Fujimoto Flowing Cloud Pavilion: A Cloud-like Canopy by Sou Fujimoto

Hangzhou is one of the cities in China that has very beautiful scenery, many people call it the "city of paradise". Flowing Cloud Pavilion is located in Zhejiang Province, Tonglu, Fangyukong Cultural & Creative Resort Complex, China. Inspired by the fog and clouds spreading over the village, the Flowing Cloud Pavilion designed by Sou Fujimoto looked like a building floating in the air. The Japan-based architecture studio expressed its admiration, "I was very impressed with this village. It was pretty beautiful. The weather was mostly cloudy when I visited there, with slightly foggy air surrounding the entire village." Flowing Cloud Pavilion is located in Hangzhou's "paradise city" Flowing Cloud Pavilion is the construction of a canopy on the pavilion that aims to connect the main building to the river bank to provide continuity between buildings that blend with nature. Therefore, the Flowing Cloud Pavilion looks like a building floating on the canopy of a two-story main building that serves as a space for exhibitions, conferences, or an art gallery. Flowing Cloud Pavilion - a building that blends with nature Uneven ground level and a height difference in each building create an image of the architectural building and make the entire area dynamic. Canopies built at different ground heights create the impression of a floating canopy. When viewed from above, this canopy is like a cloud walking around the pavilion. Flowing Cloud Pavilion has a multilevel structure and plane Made of soft natural weaving materials, the canopy in this pavilion has a high aesthetic value with garden lights decorating along the canopy creating a romantic atmosphere. The canopy was built with the aim of allowing people to visit, and walk under the canopy by experiencing the beautiful nature around the pavilion. The floating canopy looks like a cloud Canopy made of natural webbing Flowing Cloud Pavilion plan

ALIS, Zaha Hadid Architects Moveable Pod at Venice Architecture Biennale 2021 ALIS, Zaha Hadid Architects Moveable Pod at Venice Architecture Biennale 2021

Zara Hadid Architects (ZHA) introduced Alis at the Venice Architecture Biennale 2021 which is a moveable pod with an innovative space concept for physical and digital connectivity. Carrying the "Shaping The Future" as a visualization of future developments using 3D Print and CAD/CAM tools. Maximize flexibility and comfort with the latest technology facilities inside. Following the concept as a "moveable" installation, Alis can be changed in both indoor and outdoor settings, and can also be used in public places such as train stations and airports. This pod also allows it to be dismantled and moved in different configurations, this is as a concept application of the ZHA design characteristic of redefining architecture with technology and integration for a more optimistic future. The concept of the design of this space is adapted from orchid petals on the outer facade that borders the glass walls of the room in a cubicle and transparent shape. Its function is to keep the room easy to get light from the outside and maximum efficiency of private space.

Pareid "Drown" Humans in an Installation Full of Red-Like Organs Pareid "Drown" Humans in an Installation Full of Red-Like Organs

A lecture hall at the College of Architects of Madrid is decorated in a reversible installation dominated by fiery red. This installation is made of PVC pipe that will be donated as construction material when this installation is finished being “exhibited”. Pareid, a studio that designed this installation named the project “Everywhere and Nowhere”. Pareid decorating the installation in Madrid  This London-based design studio designed the installation in the lecture hall by evoking themes such as being in a dark room to wash photos and even giving rise to the feeling of being in the stomach of a giant animal. This is because Pareid decorated the lecture hall by installing red neon lights and arranging similar-sized, corrugated PVC pipes. Everything is arranged in an attractive manner so that anyone can "dissolve" in the atmosphere. “All the structures that we put together lining the walls, ceilings, and floors will immerse visitors in the organ. Like the engine and the red lights all of which would be familiar at an unfamiliar moment," she said. Everywhere and Nowhere part of the Urvanity Art Exhibition Everywhere and Nowhere is part of the three-day Urvanity Art Exhibition. Therefore, the setting of this installation is quick and short enough considering the limited time. In response, Pareid used clamps and ropes to hold the tube in various settings around the room. So that at the time of disassembly, it does not leave any traces in the room. Seating area Event spaces and social gatherings After the exhibition is over, the Everywhere and Nowhere structure will be donated to a small construction company in a nearby town for reuse. The project aims to address issues surrounding temporary installations and avoid dumping industrial waste. Everywhere and Nowhere is designed as a social meeting space  Afterward, Pareid donated the corrugated tube to a small construction company in a nearby town, which has since used it to protect electrical wiring in one of its recent buildings. It also aims to increase community aspirations about the importance of processing structures that can be reused. Floor plan of Everywhere and Nowhere

The 19th Serpentine Pavilion by Junya Ishigami with the Concept of “Free Space” The 19th Serpentine Pavilion by Junya Ishigami with the Concept of “Free Space”

Serpentine Pavilion is an annual project that started in 2000 and is held once every year. In the first year of the project, Zaha Hadid participated as the first architect to design the Serpentine Pavilion. The project is housed in the courtyard of the Serpentine Gallery at Kensington Gardens and invites architects who have never had a project in England to design it. In 2019, architect Junya Ishigami was invited to design the temporary Serpentine pavilion. Ishigami is a Japanese architect whose work has been recognized around the world with the hallmark of a dreamlike quality building and combining the natural world such as landscapes, forests, and nature. In his designs, Ishigami always places humans as part of nature. Serpentine Pavilion by Junya Ishigami. Serpentine Pavilion by Junya Ishigami. The design of the Serpentine Pavilion by Junya Ishigami represents the philosophy of 'free space', in which he seeks to harmonize human-made structures with what already exists in nature. Set on the grounds of Kensington Gardens against a backdrop of natural landscapes and grass, Serpentine Pavilion plays with an environmental perspective emphasizing the natural and organic feel as if it were a hill growing out of a lawn. Clusters of stones arranged abstractly are the main characteristics of the Serpentine Pavilion. The use of stone for this roof is an attempt to complement traditional architecture with modern methodologies and concepts. Serpentine Pavilion by Junya Ishigami. Serpentine Pavilion by Junya Ishigami. In general, Ishigami architecture is also influenced by ancient building techniques. This can be seen from the application of canopy design techniques commonly used on walls and roofs of ancient buildings, in addition to articulating natural elements and nuances. Ishigami admits that he was inspired by ancient buildings with ancient architectural techniques, and thinks ancient buildings around the world have some things in common. “You can see stone roofs in Japan, China, and Europe. So I started to focus on ancient techniques that have universality.” Serpentine Pavilion by Junya Ishigami. Serpentine Pavilion by Junya Ishigami. The structure of the Serpentine Pavilion is supported by 106 columns, and the triangular canopy is constructed of steel lattices and covered by 61 tonnes of Cumbrian slate tiles. In the corner of the canopy, Ishigami designed it with a shape extending downwards to meet the concrete surface below, aiming to integrate the structure into the landscape. Serpentine Pavilion by Junya Ishigami. The inside or interior of the pavilion is an enclosed space that resembles a cave, and as if as a refuge for contemplation. This room is equipped with a simple table and bench made of metal. At first glance, this simple table and bench are designed to resemble a lily, which represents “garden decoration”. The use of this slate is the right decision considering it is a natural material from England available. In addition, this slate is known to block rain and is effective in protecting the space below. Ishigami hopes that this pavilion will trigger the imagination of visitors to interpret its shape differently. Serpentine Pavilion by Junya Ishigami.