Christophe Nogry Expands the Volume of Old Houses Using Maritime Containers

Anabata Media | November 22, 2022

Simple but interesting, this is what Christophe Nogry wants to display on the project of expanding the volume of old houses in the city district of Nantes, France. In this project, Nogry was tasked with expanding the new living room, dining room, and master suite by building an extension in the front yard of the client's house.

Maritime container facades appear in contrast to surrounding buildings
(Maritime container facades appear in contrast to surrounding buildings)

However, Nogry was challenged when he learned that the new volume's land area to be built was very limited. Therefore, he chose materials and applied construction techniques adapted to the area of the prospective new volume, which was only about 3.3 square meters. From these problems, Christophe Nogry built two new volumes arranged in tiers using industrial scrap materials, namely maritime containers.

New volume interior equipped with lounge chairs for reading, watching and listening to music
(New volume interior equipped with lounge chairs for reading, watching, and listening to music)

Wooden shelves serve to store the collection of homeowners(Wooden shelves serve to store the collection of homeowners)

Nogry began this residential expansion by uniting the mass of the main building and two new volumes by dismantling one of the house's walls and containers. Then he installed a wooden frame plug-in between the two entities, resulting in architectural coherence that matched the design drawings.

This multi-story extension has two different sizes to maximize the land area and give it a slightly artistic touch. Nogry uses a maritime container measuring 84.9 cubic meters on the first floor. The container on the first floor accommodates the owner's private collection, such as books, vinyl records, and compact discs (CDs) equipped with wooden shelves along the inner side of the container wall.

The mass of the main building and the new volume are separated by white walls
(The mass of the main building and the new volume is separated by white walls)

While on the second floor, Nogry uses a maritime container measuring 37.4 cubic meters. The second floor is more private, accommodating the master bedroom with an ensuite bathroom.

The container’s interior is covered with cork panels applied to the walls and ceiling to provide comfort for residents. In addition, Nogry also coats the floor of the container with a dark gray floor covering. He explained that all these coating materials are applied to reduce the temperature of the sun's heat in the room because of the nature of the container, which is indeed a good heat distributor.

on of bedroom in containers as an extension of the house
(One of bedroom in containers as an extension of the house)

By using maritime containers as volume extensions, Christophe Nogry can overcome the problem of limited land that can meet the space needs of the owner and save construction costs. Thus, maritime containers can be one of the solutions and inspirations for anyone who wants to expand the volume of housing practically and economically but still artistically and functionally.

When the containers put on the site(When Christophe Nogry put the container on the site)


(Plan)

Project Information
Office Name :
Project Location :
Completion year :
Photographer Name :
Design| Residential|
There are no comments yet.