Vestre Furniture Factory Designed By BIG Architect Who Empasizes Nature's Sustainability

Adhitya Angga | Thursday, 2 June 2022

Furniture Vestre built a furniture factory located in the middle of the Norwegian forest far from industrial areas. The Plus was set in the middle of a timber forest away from the industrial estate but close to the village of Magnor close to the Swedish border. The factory was designed by BIG Architecture, they created a design adapted to the woodland environment of Norway. Green roof features and the use of solar panels are applied to the building to reduce emissions while pursuing a sustainable industrial plant. 

Vestre Furniture Factory Designed By BIG Architect Who Empasizes Nature's Sustainabilitythe plus is in the middle of a wood forest far from industrial areas

BIG Architect made a breakthrough by using an energy-efficient strategy combined with a lean building design and using robots in manufacturing. It can reduce energy consumption by 90% compared to a typical factory. In addition, most of the construction of The Plus factory buildings uses PEFC certified laminated wood. The top view of the building consists of 4 wings and each wing has a different function.

Vestre Furniture Factory Designed By BIG Architect Who Empasizes Nature's Sustainabilitythe use of robots in the process of making furniture

Vestre Furniture Factory Designed By BIG Architect Who Empasizes Nature's Sustainabilityuse of glass in building enclosures

The facade of the building uses materials such as wood with a dark brown color so that it blends in with the color of the surrounding tree trunks. On each side of the building's wings, there is a fairly dominant use of material, namely glass. This is intended so that the community can be closer to the furniture production process from beginning to end.

Vestre Furniture Factory Designed By BIG Architect Who Empasizes Nature's Sustainabilitybuilding facade that blends with the surrounding trees

In the center of the building, a square roof has a circular hole in the middle. There was a circular staircase in the hole supported by reinforced steel beams, it was directly adjacent to the glazed office area and centered on a single Norwegian Maple tree. In addition, in each wing of the building behind the inner walls, there was a hidden space that is used to reprocess production waste for recycling and reuse. 

Vestre Furniture Factory Designed By BIG Architect Who Empasizes Nature's Sustainabilitya single Norwegian maple tree is at the center of the circular staircase in the center hole of the building

The color applied to the facade of the building can reflect the beauty of the forest that is still maintained even though there is a building in the middle. Recycling innovation that is placed behind the walls of each wing of the building is a creative thing that is not exposed from the outside, but from the inside, it is highly utilized for a sustainable process to reduce production waste.

Vestre Furniture Factory Designed By BIG Architect Who Empasizes Nature's Sustainabilitythe central area of the building which has 4 branching wings

Vestre Furniture Factory Designed By BIG Architect Who Empasizes Nature's Sustainabilityone view from the wing of the building to the center of the building

Vestre Furniture Factory Designed By BIG Architect Who Empasizes Nature's Sustainabilitywood factory floor plan

Project Information

Office Name :
Bjarke Ingels Group
Project Location :
NORWAY
Completion year :
2022
Photographer Name :
Einar Aslaksen
Architecture|
There are no comments yet.
Authentication required

You must log in to post a comment.

Log in