The Simple Complexity of a Concrete House Behind the Lush Trees - Cascading House

Aryo Sumbogo | Tuesday, 12 July 2022

As the name suggests, Cascading House is a house designed to adjust to the topographical conditions of the site. By appearing as a cascaded mass order behind the lush trees, the house is reluctant to make itself stand out from the surrounding environment where the range of lowest and highest points can reach five meters.

Cascading House sightings from behind the boisterous trees around its siteCascading House is designed to follow the topography of the site and hides behind the lush trees because won't stand out from the surrounding environment.

As a secondary residence from a young family with two children, the house designed by Tamara Wibowo Architects does not miss the comfort and functional aspects. Although it is divided into three levels of mass, it enriches its spatial experience even more. For example, the transitional space created through the courtyards between each mass, which at the same time becomes a natural source of light and air for the interior of the house. In addition, there is also a reflection pool near the living room on the middle level, which is shaded to bring cooler air in. The reflection pool also makes the atmosphere more lively because it creates the sound of splashing water that spreads throughout the house. Then, the middle level of the house, which is the center of the family activities, also has a wide high opening toward the pool and the courtyards so that each space can still breathe well.

Front view of Cascading HouseThe front view of the Cascading House shows the arrangement of its three multi-story masses.

The inside of the middle level of the Cascading House with open courtyards on its right and left sidesEach mass level of Cascading House will be separated by an open courtyard as a source of natural fractionation and living.

All these experiences, by the architect, were then unified with the continuity of the materials used predominantly in the design of this house. The decision was not without reason, because the combination of site-cast concrete and wood was able to make the Cascading House complex but still simple. The characteristics of cold concrete and warm wood make every space feel more lively and comfortable. Consistently, from the outside to the inside, the two materials also managed to maintain the spatial experience of this home through the sense of cohesiveness they created.

Reflection pool in front of the living room of Cascading HouseThe living room of Cascading House has wide and high openings and is adjacent to the reflection pool that can bring cooler air into the house.

Details of site-cast concrete and wood as the dominant material of Cascading houseDetails of site-cast concrete and wood as the dominant material of Cascading house.

Meanwhile, in conjunction with the Cascading House design that wants to respond to site conditions, the use of site-cast concrete with a 1.1m x 2.2m module is the right support. The pattern was used to design three levels of mass in the sloping field. Thus, the results can still follow the characteristics of the site that gave rise to the idea of encouraging geometric arrangement of the house based on function, from the beginning of the design process. So, the needs of residents and the awareness to respond to the site are two things that Cascading House wants to answer.

Cascading House ground floor planCascading House ground floor plan.

Cascading House upstairs planCascading House upstairs plan.

 

Project Information

Office Name :
Tamara Wibowo Architects
Project Location :
Semarang, Indonesia
Completion year :
2022
Photographer Name :
Fernando Gomulya
Architecture|
There are no comments yet.
Authentication required

You must log in to post a comment.

Log in