The Concrete Exposed of Casa de Alisa

Aryo Sumbogo | Friday, 16 September 2022

The capacity of concrete as a building material is unquestionable, especially for structural purposes. This is agreed upon by Stu/D/O, although they also believe that concrete holds more potential to support architectural development.

Casa de Alisa is a two-story house project by Stu/D/O that optimizes the potential of concrete in its design conceptCasa de Alisa is a two-story house project by Stu/D/O that optimizes the potential of concrete in its design concept.

In a two-story house project in Nonthaburi, Thailand, Stu/D/O decided to use concrete as its design concept. The goal is to prove that exposed concrete materials can form an architecture that shelter the lives in it from the surrounding context.

The series of exposed concrete planes on the Casa de Alisa design form a relationship with nature verticallyThe series of exposed concrete planes on the Casa de Alisa design form a relationship with nature vertically.

Casa de Alisa was designed by Stu/D/O by utilizing several structural concrete walls (planes) to form its spaces while framing and accommodating the house's interior. Furthermore, because of cast concrete planes in its design, Casa de Alisa has the potential to acquire the desired natural scenery while maintaining privacy in it. Thus, Stu/D/O indirectly increases Casa de Alisa's sense of austerity through the bond between concrete, water, and the garden with the sky above it.

The threshold between the interior and the exterior of the house, especially on the ground floorThe threshold between the interior and the exterior of the house, especially on the ground floor.

Casa de Alisa offers an excellent visual and sound barrier from the surrounding environment as a two-story house with a clear division of programs. The lower floor of a semi-public nature consists of various thresholds that obscure the house's interior and exterior dividing lines: garden-pond-living space. Meanwhile, the upper floor, which accommodates the family room and bedrooms, expresses more private internal programs and functions due to the help of concrete planes. The planes divide each space to maintain the comfort of privacy and provide a difference in functionality.

The main façade of the Casa de Alisa shows a 37-meter-long plane cantileverThe main façade of the Casa de Alisa shows a 37-meter-long plane cantilever.

For example, the 37-meter-long plane cantilever on the second floor creates space for the master bedroom and children's room so that it gets closer to nature without compromising privacy and comfort. This cantilever plane also acts as the main façade of the house as the 'background' for the spaces behind.

View from the master bedroom formed behind the plane cantileverView from the master bedroom formed behind the plane cantilever.

Family room upstairs with the 'background' of the plane cantilever in front of itFamily room upstairs with the 'background' of the plane cantilever in front of it.

To add to the character of the cast concrete planes to the Casa de Alisa, Stu/D/O deliberately retained the texture of the wooden frame used during the construction process. As a result, the texture of the wood attached to the concrete will be more radiated when sunlight passes through the upper openings of the house or existing skylights.

The process of house formwork is one of the challenges, so many experiments are carried out by Stu/D/O to erect concrete fields perpendicular to the ground and intersect with each other at the upper level. The intersection point between two opposing planes supports the main structural system of the Casa de Alisa.

Cast concrete details retain the wood texture of the house formwork processCast concrete details retain the wood texture of the house formwork process.

Each concrete plane intersects to form the spaces of the house and supports the main structural systemEach concrete plane intersects to form the spaces of the house and supports the main structural system.

In the end, the Casa de Alisa can stand as a purely structural composition that allows for the efficiency of construction time. Furthermore, by highlighting exposed concrete materials, this house also managed to become a monolithic architecture that can provide protection and a sense of security for life in it.

First floor planFirst floor plan.

Second floor planSecond floor plan.

 

Project Information

Office Name :
stu/D/O
Project Location :
Nonthaburi, Thailand
Completion year :
2019
Photographer Name :
DOF Sky|Ground
Architecture| Residential|
There are no comments yet.
Authentication required

You must log in to post a comment.

Log in