The Ariake Gymnastics Center | Nikken Sekkei & Shimizu Corporation

Rosalin Citra Utami Kapa | Thursday, 16 September 2021

Ariake Gymnastics Arena was initially designed to function in two phases, first as a temporary international sports competition facility, then after taking out the temporary spectator stands, it will be converted into a permanent exhibition hall. What makes this building a great attraction is the extensive and almost comprehensive use of wood as the main material. The wood material was chosen as a form of realization of the "wooded facilities" and "sustainability" ideas promoted by Tokyo as the city for the 2020 Olympic and Paralympic Games. The use of wood has also become a tribute to the Ariake district, which was once used to be a timber storage pond.

The Ariake Gymnastics Center

Referring to the concept of “a wooden vessel floating in the bay area,” wood timber material is used optimally in the entire building but still takes into account the characteristics of the wood itself. This material is used mainly in roof truss structures, facades, spectator seating areas, exterior walls, and others. The arena ceiling is supported by a wood frame which is designed to reduce the weight of the overall structure.

The Ariake Gymnastics Center

The concourse space, where spectators approach the arena, is intentionally placed outdoors. The wood facade takes into account acoustic and thermal insulation properties. The function, structure, and spatial form of this building are inextricably linked to reveal the beauty and richness in simplicity, which is the hallmark of traditional Japanese wooden architecture.

The Ariake Gymnastics Center

Although the location of Ariake Gymnastics is in an open area, the design of the building also takes into account the residential environment of the surrounding condominiums. The height of the building is kept as low as possible to reduce the overall volume and also to control the height of the roof.

The Ariake Gymnastics Center

The Ariake Gymnastics Center

Circulation arrangements outside the building also help create an open and spacious approach space. By using wood material, even though this building has a space spanning of 90 meters, the load on the building structure, especially on the roof structure, can be lighter.

The Ariake Gymnastics Center

The Ariake Gymnastics Center

The Ariake Gymnastics Center

The Ariake Gymnastics Center

The Ariake Gymnastics Center

Project Information

Office Name :
Nikken Sekkei
Project Location :
Tokyo, Japan
Completion year :
2020
Photographer Name :
Ken’ichi Suzuki
Architecture| Residential|
There are no comments yet.
Authentication required

You must log in to post a comment.

Log in