Second Skin Apartment by Danielmsantos Eng+Arq

Madani Matadian | Friday, 8 April 2022

Text description provided by the architects

With a close relationship with the Mondego river, the building rehabilitated by the architecture and engineering office Danielmsantos evokes memories of the belle époque in elegant Figueira da Foz and gives it a new, bolder, and irreverent core. Two centuries after being brought up, a new challenge comes to this riverside building that was once a manor house and hosted Municipalized Services. Pedro Daniel Santos, the architect of this rehabilitation project, embraced the adventure of preserving the character, beauty, history, and brand of the building, adapting it, modernizing it, and empowering it to live new stories. A new history.

the building was rehabilitated by the architecture and engineering office Danielmsantos

This reinterpretation resorts to a bold language that confronts the existing without, with that, overlapping it. Thus, a new building preserves the past and assumes the future emerges, introducing a new reality and philosophy, as a reaction to the new social and urban paradigms. Copper stands as the link between the existing and the new, enveloping the entire building, sometimes adding a touch of contemporaneity with bold and angular shapes, others incorporating its essence, assuming itself as a whole, which extends, wraps, and involves.
a new building that preserves the past and assumes the future emerges

Cantilevered over the patio, the "bubble", as it is affectionately called the most visible part of the new intervention, not only gives a new (and irreverent) front to the building. Standing out and showing itself as the focus of the street, as it is the new welcoming element of the building, assuming the functions of reception and main office.
the view of the facade from the other sideThe space use paradigm was rationalized and maximized, had achieved greater accessibility, can receive people with reduced mobility, with direct access to the building now taking place through the east patio, by elevator or staircase. In addition to providing a space for parking vehicles with an electric charging station and a technical area/engine room, the patio is now the main entrance to the building, promoting the way the building is accessed.
 a slight increase in the rooftop was carried out in the peripheral areas

 a slight increase in the rooftop was carried out in the peripheral areasThe new relationship between the building and the street was greatly benefited: there's no longer a disfigured gable and another prominent element was created, a new heart, which gives new life to the building that supports it.

the intervention adapted the building to the new use concept

For an adequate use of the 2nd floor, a slight increase in the rooftop was carried out in the peripheral areas (the ridge kept the same level). So, in addition to rationalizing the use of the existing space with the use of the attic of the roof between the roof windows, the interconnection between the old and the new was promoted by giving a contemporary look to the building without interfering with the urban landscape around it. At the interior level, the intervention adapted the building to the new use concept.

with a new organization of the interior areas and the creation of new valances

Despite being profound, with a new organization of the interior areas and the creation of new valances, the rehabilitation sought to be minimalist, in a subtle fusion between the contemporary, the usability, and the preservation of the timeless character of the building. The original aspects and construction techniques, sometimes exuberant, sometimes handcrafted, now gain a new stage with the conservation and recovery of the impressive plaster ceilings that adorn the entire 1st floor, the marble-effect paintings in the corridors or the partition, now a feature wall in one of the sanitary facilities.

The palette of interior tones was intentionally chosen to simultaneously create an environment conducive to work
The palette of interior tones was intentionally chosen to simultaneously create an environment conducive to work and highlight the eclectic collection of art and furniture that punctuates the various spaces of the building. The building, which already had a close relationship with light, now gains a whole new luminosity, achieved not only by subtle features but also with the imposing spans of the new intervention and the choice of materials and colors.
 

transversal pagelongitudinal page

Architecture
There are no comments yet.
Authentication required

You must log in to post a comment.

Log in

More From Architecture

Candi Premium Store |  Vanni Yuana Architects

Candi Premium Store | Vanni Y...

The site is in one of the busiest commercial districts in Surakarta, Central Java, Indonesia. The pr...

NAGATO HOUSE | Rasa Architektura

NAGATO HOUSE | Rasa Architektu...

BACKGROUND (All texts provided by the architect) NAGATO (永寿 in Japanese, means eternity) hou...

Control and Operation Center | El Equipo Mazzanti

Control and Operation Center |...

The construction of a series of highways in Colombia that seek to unify the country took place over...

Rieckshof Photo Studio | Helga Blocksdorf Architektur

Rieckshof Photo Studio | Helga...

This project is the result of a design transformation from a cage building into a photo studio as a...