Rubic JGC | GeTs Architects

Anabata Media | Monday, 6 September 2021

Named after the Rubik's cube toys, the nine-boxes form could be interpreted as a subconscious reference to the feng shui Bagua map. It’s a belief that can’t be replaced by most houses in the Chinese Indonesian community. The challenge lay in how the architecture can accommodate and combine feng shui to form an atypical modern house with unique functions based on the whole family member and their living environment.

RUBIC JGC by GeTs Architects

Located in the industrial area—Cakung—the house is developed with minimum openings on the upper level to avoid excessive heat. This idea comes up by observing the habits of people in the area. They tend to close their houses with blinds during the day and turn on the air conditioning all day long. Thus, the laser-cut aluminium sun shading panels on the second level and minimal skylight on the roof level are implemented to keep the house cool whilst well-lit.

rubic JGC by GeTs Architects

Especially to give an opportunity for a more functional, well-ventilated, well-lit, and cool living compartment rather than following the ubiquitous design in the area.

BREATH THROUGH THE HOT AIR

Upon entering the building through the outdoor entrance stairway, there’s an open laser-cut aluminum sun shading tunnel. The tunnel frames over a tree across the foyer to create an enclosed green view. The floating laser-cut aluminium panel also acts as a canopy: it rests atop the carport beneath.

Rubic JGC by GeTs Architects

The heart of the house is located on the second floor. Especially lays on a living-pantry-dining area which is designed to enhance a relaxing sensory experience. Connecting those areas to the swimming pool is the key, enabling the whole family member to interact while enjoying themselves concurrently. Those areas are covered with a rectangular mass that is formed by a laser-cut sun-shading aluminum panel to foster privacy and thermal comfort during hot days. Moreover, the sun shading panels draw on the shadow to explore deft forms that mediate the descent of the site’s sun rays and associated impact on the interior ambience.

Rubic JGC by GeTs Architects

Rubic-JGC-GeTs-ArchitectsSince the house has laser-cut aluminum sun shading panel coverage in the second level, the living-dining-pantry area can be open during the day without absorbing too much heat as well. The house is designed to work in the hot climate: by letting the building breathe throughout the day.

Besides the solid walls functioning as a thermal comfort control, it’s also moderating a potential privacy loss from the houses across the street.

Rubic JGC by GeTs Architects

The minimal uniformed skylights are also designed to split the roof mass into nine. Those are designed through careful articulation. The intention was to enhance the spatial quality by using the natural lighting that washed through the indoor area. Yet, still considering the fact that this house is located in a hot and humid area.  

Rubic JGC by GeTs Architects

For the facade, the family opted more for a simple and toned-down house. Thereby, a simple massing and limited palette on the facade ensures the house creates a minimal distraction in the neighborhood. Yet, the architecture needs to bring a bold contribution to its developing suburban fabrics and generating interest amongst people in the area towards residential architecture. (text by architects)

Rubic JGC by GeTs Architects

Rubic JGC by GeTs Architects

Rubic-JGC-GeTs-Architects

Rubic-JGC-GeTs-Architects

Rubic-JGC-GeTs-Architects

 

 

Project Information

Office Name :
GeTs Architects
Project Location :
Jakarta
Completion year :
2019
Photographer Name :
Fernando Gomulya
Architecture|
There are no comments yet.
Authentication required

You must log in to post a comment.

Log in