Mława House | James & Mau

Rosalin Citra Utami Kapa | Sunday, 28 November 2021

Another obstacle in the process of building this house is the use of local construction techniques using brick and concrete materials. The location of the residence that leans to the west near the entrance makes the garden freely allocated to the eastern area which remains intact and relatively square in shape. The remaining land space is 4m wide after being cut off by the setbacks regulation, leaving the a priori green corridor unfavorable.

Mława House - James & Mau

Mława House - James & Mau

To overcome this land limitation problem, the perimeter brick wall of the plot is used. According to the law, a brick wall like this can only reach a height of 2.2m. This wall is then made to bend towards the interior of the ground to divide the long green corridor into a series of small garden terraces. In line with this, this wall wraps the facade of the house with bricks until it penetrates into the interior of the house. On the inside, this wall is converted into a thermo clay load-bearing wall. This set of interior and exterior walls forms a direct relationship between the interior space and the garden terrace so that they can use each other through complementary uses.

Mława House - James & Mau

The layout of the interior is determined by the maximum available width of 9m with large facades available to the north and south. In the north contains bedrooms that require less light. While the brightest area in the middle is used as a public area facing south. Between the two areas, there is a false corridor that communicates all the spaces but disappears by integrating the common areas. With such a north-south layout of the room, no windows are placed on the east and west facades, where sunlight control is difficult.

Mława House - James & Mau

Mława House - James & Mau

Mława House - James & Mau

Mława House - James & Mau

Project Information

Office Name :
James & Mau
Project Location :
Mława, Poland
Completion year :
2021
Photographer Name :
Jakub Certowicz
Architecture|
There are no comments yet.
Authentication required

You must log in to post a comment.

Log in