Hanging Facade of an Art Building in Shanghai that Seems to be "Alive"

Syifa Aisha Arashi | Friday, 13 May 2022

Fosun Art Foundation is an art building located in Bund Finance Centre, Shanghai, China. With an area of about 4,000 square meters, the building was designed by Foster + Partners and Heatherwick Studio creative director Thomas Heatherwick. Fosun Art Foundation showcases contemporary and interactive works on an international scale. This art gallery was built to promote and provide a venue for various art exhibitions, fashion shows, cultural performances, and inter-company meetings.

The design of Fosun Art Foundation is influenced by the materials and historical buildings in the Bund. Thomas Heatherwick said the concept was inspired by China's ambition not to duplicate what exists around the world, but to find new ways to connect with China's phenomenal architectural and landscape heritage.

The facade of Fosun Art Foundation by Foster + Partners and Thomas Heatherwick as Heatherwick Studio creative director
Fosun Art Foundation.

This arts and culture development center features a unique facade and creates an interesting backdrop to city life. When viewed from a distance, the façade looks like a curtain on a typical Chinese theater stage, but when viewed up close resembles the shape of a giant bamboo piece hung. The unique style on the facade of the building is composed of 675 tassels made of magnesium alloy with a length of 2-16meter. These tassels are arranged on three paths that can rotate independently with the impression of overlap, resulting in an amazing visual effect and producing varying light openings in the building.

The facade of Fosun Art Foundation by Foster + Partners and Thomas Heatherwick as Heatherwick Studio creative director
The facade of Fosun Art Foundation is like an art installation for visitors.

The facade of Fosun Art Foundation by Foster + Partners and Thomas Heatherwick as Heatherwick Studio creative director
Detailed facade of Fosun Art Foundation.

The building has seven floors. The first floor has a lobby, atrium, and cafe. The second floor is dedicated to a large hall and balcony with views of the modern Pudong district of Shanghai. Going up to the next floor there is a large exhibition hall. The three floors underground accommodate the auditorium.

Thomas Heatherwick described the Fosun Art Foundation as “a kind of jewel that would be discovered as you come through a different space.”

The facade of Fosun Art Foundation by Foster + Partners and Thomas Heatherwick as Heatherwick Studio creative directorThe value of the facade of Fosun Art Foundation.

The facade of Fosun Art Foundation by Foster + Partners and Thomas Heatherwick as Heatherwick Studio creative directorSection plan Fosun Art Foundation.

Project Information

Office Name :
Foster + Partners & Heatherwick Studio
Project Location :
Shanghai, China
Completion year :
2017
Photographer Name :
Laurian Ghinitoiu
More : Architecture, cultural building, facade, china,
There are no comments yet.
Authentication required

You must log in to post a comment.

Log in

More From Architecture

Abodu Homes: the First Koto Design’s Prefabrication Cabin Abodu Homes: the First Koto Design’s Prefabrication Cabin

Koto Design teamed up with Abodu—a backyard developer to build their first prefabricated house located in the United States. This cabin was designed with the concept of combining the simplicity of Scandinavian style with a little bit of Californian twist. Combined with these designs, this prefabricated cabin has a unique yet impressive appearance. Prefabricated house - a backyard development  “We have worked closely with Abodu to combine our award-winning design with coastal California influences to develop a beautiful and functional backyard home,” said Johnathon Little - Founding partner at Koto. The prefabricated house was covered with weathered wooden boards The original purpose of the Abodu’s modular cabin was designed as an extension of the house to accommodate guests. Thus, the team designed this cabin with the comfort and needs of the owner and guests in mind. The vision of “providing maximum comfortable space in minimum area” is offered through a comfortable and well-lit cabin interior. As an addition to the main house, this cabin is built in the backyard of the main house and promises an experience as it can extend the guests' lives in a few weeks. This is due to the maximum comfort it offers, and its location in the great outdoors. As an additional facility of the main house to accommodate the guests Measuring just 4.26m wide, the cabin of the Koto Design x Abodu model consists of a simple structure sheathed with weathered wood planks and topped with sheet metal, and a gabled roof. The compact layout is suitable for one bedroom and bathroom, an open living and dining area, and a kitchen. Equipped with large glass that strengthens and unites with the surrounding nature Shaped like a rectangular block, this cabin is equipped with large glass that strengthens and unites with the natural surroundings, while blurring the boundaries between indoors and outdoors. Although this cabin is an extension of the living room and its limited area, the structure of this prefab cabin consists of spaces that prioritize openness for air and natural light to enter. The openings and spaces are designed in such a way as to maintain privacy and comfort for the occupants. On the inside, units include 46m2 of living space. Some space-saving elements are included that allow occupants to make the most of tight spaces. Storage is available under the bed, for example, as well as on the built-in bench along with one of the living room walls. A built-in bench in the living room to save storage space With the design and chosen materials, this prefab cabin reflects a minimal place that prioritizes occupant comfort. In addition, the team also realized modern designs of the highest quality which can be seen from the full-sized equipment in every room, the design of a narrow room to make it look spacious and inviting, and the application of several things to the result in an energy-efficient cabin, sustainable, and environmentally friendly. Prefabricated house plan 

The Qinchang Village Town Hall | Studio 10 The Qinchang Village Town Hall | Studio 10

Qinchang Village Town Hall is located in Xiuwu County, Jiaozou, Henan Province. The town hall accommodates various community service programs, introduction to local small businesses, cultural and recreational programs, including a shop selling local agricultural products and handicraft souvenirs, a ceremony hall, a small cafe, gallery, and children's library. building mass with curved elements The layout on the east side of the building has adopted a configuration strategy centered on the western courtyard style. When entering this site, visitors can feel the closeness to the world. The arches on the sides of the building also increase the tranquility of visitors. view of the building from the east Three main components complete this City Hall; the east side, west side, and the central courtyard. The central courtyard which is naturally formed by the two individual buildings is a building concept in the style of a western monastery. This multi-functional open space also provides a place for villagers of all ages to engage in social, recreational, or sporting activities. the restaurant area facing the central courtyard In the southeast corner of the building, there is a restaurant that caters to villagers and tourists with a large enough room capacity to accommodate many visitors. This restaurant is usually used to host large-scale events such as traditional weddings and birthday parties. centerfield is surrounded by community service program buildings Then, in the two-story building on the east side, there is a small gallery that opens to the side of the road and courtyard. There is also a library and reading room, as well as a cafe that tourists or villagers can use to relax. the central courtyard as an area for recreation, sports, and socialization the amount of area used in one location To the north is a bar-shaped building consisting of a shop used for exhibitions of local agricultural produce and souvenirs made by villagers. While just south of the building overlooking the courtyard, the facade is curved and covered and equipped with benches that can serve as a seating area for watching basketball games—a sport that Xiuwu youths love. the east side of the building facing the center court and the outer area Overall, the Qinchang Town Hall building uses geometric concepts and arch motifs—which are typical components of local traditional semi-underground dwellings. Based on the geometric prototypes and modules previously installed on the west side, the arch has been further abstracted and evolved to form a dome, catering to the various spatial and programmatic needs of the City Hall. second floor on the east side of the building there are benches on the outside of the building to watch basketball games site plan 

Restaurant With Floating Brick Roof by Play Architecture Restaurant With Floating Brick Roof by Play Architecture

Play Architecture has designed the DevaDhare Dining Space in the small village of Saklespur, Karnataka, India.  There is a 10-hectare resort that needs a restaurant as a supporting facility for its visitors. Play Architecture then designed a restaurant above the river, within its environment. The restaurant provides an amazing view for visitors, featuring a quiet environment. The restaurant is surrounded by green nature and streams, where people can eat and drink with a sense of calm. The design is inspired by geometry and the forces of nature, which can connect the inside of the restaurant to the outside. So both sides can blend and become a whole. DevaDhare Dining Space. DevaDhare Dining Space. DevaDhare Dining Space uses two separate structural systems that allow the floor slabs and roof trusses to be unrelated. Thus, this building becomes more construction efficient and certainly cost-effective as well. Its 32-millimeter-thick floor slab of granite is supported by light steel columns that visually imply a fascination with the surrounding nature. Meanwhile, for the roof, it is a timbrel dome from an arrangement of bricks that are locked in every corner. This kind of roof is felt to be suitable for the terrain, as well as giving flexibility in the design of the structure. In addition, the decision also encourages flexibility in the spatial planning of the interior. In other words, the design of DevaDhare Dining Space also highlights the sustainability aspect because it can save energy use, both in summer and winter. The open side of DevaDhare Dining Space. DevaDhare Dining Space. Can accommodate 50-60 guests, DevaDhare Dining Space offers an unusual dining experience with a calming atmosphere. Each visitor can choose a seat, whether indoors or outdoors with a bright sky as a 'roof'. If you choose the open side of DevaDhare Dining Space, then simultaneously visitors will get a view of the lake in front of it. Being in the midst of nature like this is indeed an advantage for Deva Dhare Dining Space. The interior of DevaDhare Dining Space. DevaDhare Dining Space floor plan.

Three Generations of “Homecoming” Home Three Generations of “Homecoming” Home

A house with residents from three generations is a challenge for architects to design a building concept. Different characters and lifestyles are factors that determine the design of a family's home located in Vietnam. The oldest generation is people who are very familiar with traditional lifestyles and are open to neighbors while the two generations below have only visited Vietnam a few times. This background is the basis for designing this residence, so Nghia Architects needs to create various spaces that can accommodate the needs of all residents of the house. The presence of a large communication room for family gatherings is very important considering that this house has been a "homecoming" destination for some time. Finally, the house is designed to meet the needs of its owners through three living blocks, two sleeping blocks on the sides of the structure, and a guest room at the back of the house. While the heart of the house is a large kitchen and dining block that serves as the main meeting room that connects all other areas. In the development process, the team did not touch most of the pine forests that had existed before. This is done to keep the air healthy as well as the balance of the surrounding ecosystem. Although the building is designed in such a way that the structure spreads out in different directions horizontally, it still leaves room for the surrounding trees to thrive. This gives residents the advantage of having a natural garden automatically. The main materials used in this project are concrete and natural wood. Plain concrete surfaces and wooden patterns aim to create a natural rustic atmosphere while still ensuring the beauty and comfort of a modern lifestyle. The roof structure is designed to be sophisticated, going beyond the structural system that gives the building a special appearance. The sheer and light canopy that runs along the length of the building creates a wide terrace that is open and filled with green vegetation. In front of the kitchen, there are beams which are an open foyer. Residents can sit in between or in the kitchen to admire the views.