Enjoying Nature in the Detached House by Récita Architecture

Aryo Sumbogo | Tuesday, 20 September 2022

Récita Architecture designed a house that looked densely packed, dominating black volumes. The appearance is like a barn with a simple classic shape. Standing on the edge of the Puy-de-Mur slope, this house is separated from the surrounding village environment. So, the residents can enjoy the natural scenery more privately.

Detached House by Récita Architecture stands on the edge of the slopes of Puy-de-Mur, a distance from the surrounding rural environmentDetached House by Récita Architecture stands on the edge of the slopes of Puy-de-Mur, a distance from the surrounding rural environment.

The connection between nature and the Detached House can be seen in its design which offers many ways to enjoy the scenery. Each façade is equipped with glass openings of various sizes, following the nature of the space behind it and the prismatically shaped plan. For example, on the north side, the slimmer façade offers a view of the Plains of Limagne through a one-story-high opening. Meanwhile, with a wider surface, the south-facing façade of the house allows a direct view of the meadow through a glass sliding door on the ground floor terrace.

The slender façade of the Detached House faces northThe slender façade of the Detached House faces north.

South-facing façade of Detached HouseSouth-facing façade of Detached House.

Récita Architecture built this house using bricks and black wooden cladding to wrap the outer walls to contrast with the glass openings. This is because these openings can represent the distribution of space programs vertically.

The Detached House consists of three floors following the ground's contours in the space program. First, the ground floor, used for the car garage, is at the site's lowest point, making it seem buried in the ground. Then, the house's first floor maximizes the plan's prismatic form, accommodating the living room, kitchen, and master bedroom. Finally, the top floor of the house contains two bedrooms and one bathroom.

The terrace that is on the south side of the houseThe terrace is on the south side of the house.

The exterior of the house consists of walls with black cladding and a series of wide openingsThe exterior of the house consists of walls with black cladding and a series of wide openings.

Récita Architecture polished some parts of the house with wood material as the interior details to maximize the atmosphere. For example, the living room floor on the first floor, which requires warmth, is directly related to the surrounding natural conditions. In addition, wood materials are also intended to bring natural elements into the house so that residents still feel connected to nature outside.

First floor interior detached houseFirst-floor interior Detached House.

The living room on the first floor faces directly to the view of the Plains of LimagneThe living room on the first floor faces directly the view of the Plains of Limagne.

The Detached House, designed by Récita Architecture, completes the needs of a house in common. Although, the presence of this house on the slopes of Puy-de-Mur, from the very beginning, was aimed at spending time enjoying nature in solitude.

Site plan
Site plan.

Floors plan
Floors plan.

 

Project Information

Office Name :
Récita Architecture
Project Location :
Dallet, France
Completion year :
2020
Photographer Name :
Récita Architecture
Architecture| Residential|
There are no comments yet.
Authentication required

You must log in to post a comment.

Log in