Dome Structure of Brick in Contoured Land for Cowshed

Aryo Sumbogo | Tuesday, 18 October 2022

Haven The Eternal Experience Pavilion is an RND Earth studio experimental project focusing on building a cowshed. The contoured land is a consideration for determining the design concept. A dome-shaped structure was chosen with these considerations, and the idea came because the project had to save on construction costs while utilizing sustainable local building materials.

The dome structure designed by RND Earth is a cowshedThe dome structure designed by RND Earth is a cowshed.

Located in Peermade, Kerala, India, this cowshed is surrounded by a beautiful landscape with a wide variety of vegetation. However, because the site is on a fairly steep hillside, RND Earth had to design this project with the right response to the surrounding landscape. In addition, the climatic conditions in the region are also a challenge for the design team. Thus, their dome structure must be as optimal as possible to cope with the heavy rain and foggy weather throughout the year. 

This cowshed is located in a hilly area with contoured landThis cowshed is located in a hilly area with contoured land.

The Timbrel Vault technique enables openings that provide direct viewing access from the inside to the outside of the domeThe Timbrel Vault technique enables openings that provide direct viewing access from the inside to the outside of the dome.

Therefore, the Timbrel Vault technique was chosen by RND Earth for this project so that the dome structure can adapt to the contoured land and not interfere with existing trees. Furthermore, the four foundation points of the structure are placed at different levels, ranging from 0m, 0.70m, to 2.1m. Thus, the dome can only form an arch with a maximum span of 6.6m and a maximum height of 3m. However, that volume is more than enough to hold one cow.

The foundation point of the dome structure that is at its lowest levelThe foundation point of the dome structure is at its lowest level.

The dome is built with local bricks construction called Sithu kalThe dome is built with local brick construction called Sithu kal.

To support the locality aspects of the project, RND Earth used Sithu kal material (a small brick with a thickness of 25mm) as its construction. The bricks are arranged in three layers to form a Catenary dome structure, typical of Indian architecture. The dome's openings are designed carefully considering wind flow and rainfall so that the dome’s structure can still protect the livestock inside.

The inner space of the dome becomes a fairly safe refuge in case of bad weatherThe inner space of the dome becomes a fairly safe refuge in case of bad weather.

As a result, the dome structure for this cowshed can stand firmly on a challenging site without over-intervening with the surrounding landscape. The inner space can also be a safe refuge when the weather is not friendly.

Floor planFloor plan.

Section a-a’Section a-a’.

Section b-b’Section b-b’.

 

Project Information

Office Name :
RND Earth
Project Location :
Kerala, India
Completion year :
2022
Photographer Name :
Studio Iksha
Architecture| Hospitality Architecture|
There are no comments yet.
Authentication required

You must log in to post a comment.

Log in