Curtain Call Apartments | Todot Architects and Partners

Rosalin Citra Utami Kapa | Tuesday, 30 November 2021

The white facade accentuates the existence of this apartment building in the middle of the city. It is surrounded by other buildings on three sides, leaving access to the apartment only on one side which opens to the street. The design of this apartment was created with the thought of expressing its presence as a white curtain in an urban environment. The white and striking shape of the facade, when compared to the surrounding buildings, is also an effort to reduce the spatial and visual hierarchy. Thus the expression of welcoming attitude to visitors and residents can be more felt.

Curtain Call Apartments - Todot Architects and Partners

Referring to the boundaries of the district zoning plan, the apartment was built with a composition of four units. The cafe design plan is placed on the ground floor and four residential units, each consisting of two bedrooms, are placed stretching from the first floor to the attic.

Curtain Call Apartments - Todot Architects and Partners

The multi-story residential building project makes the elevator the main access point. The use of the lift is certainly convenient, but the residential space will become more limited with the area that can be rented is shrinking. That's why this project is planned so that every occupant who wants to enter the residential unit can access it after climbing the common central staircase from the ground floor.

Curtain Call Apartments - Todot Architects and Partners

Ground floor caffe

Curtain Call Apartments - Todot Architects and Partners

The four apartment units at Curtain Call are arranged like a quadruplet. A maisonette composition like this one can free each family to have a loft and roof garden. Eliminating the hierarchy of lessors and lessees and meeting the physical conditions for an equal living environment for apartment residents. In its design, the attic acts more like a third bedroom area rather than just being an extra space. While the roof garden acts as a form of compensation for the outer space on the ground floor which is used as a parking area.

Curtain Call Apartments - Todot Architects and Partners

The main challenge in fulfilling the space program in the design is the location of the site which is surrounded by neighboring buildings on all three sides. Such conditions make it nearly impossible to meet all program space and parking requirements. In this complex and distinctive design process, the programming of the main space is followed by the layout of the convenient parking and cafe. Curtain Call attracts the attention of passersby to just sit and chat in the small front yard which is equipped with a concrete bank for the public which is part of the cafe. It is hoped that this area will become a small meeting space for the local resident community.

Curtain Call Apartments - Todot Architects and Partners

Curtain Call Apartments - Todot Architects and Partners

Curtain Call Apartments - Todot Architects and Partners

Curtain Call Apartments - Todot Architects and PartnersCurtain Call Apartments - Todot Architects and Partners

Curtain Call Apartments - Todot Architects and Partners

Curtain Call Apartments - Todot Architects and Partners

Project Information

Office Name :
Todot Architects and Partners
Project Location :
Goyang-Si, South Korea
Completion year :
2021
Photographer Name :
Jinbo Choi
Architecture|
There are no comments yet.
Authentication required

You must log in to post a comment.

Log in

More From Architecture

HQ of K-pop Music Agency that Resembles a Speaker HQ of K-pop Music Agency that Resembles a Speaker

A South Korean music agency, YG Entertainment, has updated its headquarters building in collaboration with an architectural studio based in Amsterdam,...

Block Architects Blends Ancient and Modern Style in a Vegan House Block Architects Blends Ancient and Modern Style in a Vegan House

This is a house dedicated to those who want to stop in Vietnam. The owners renovated the house to make it a cultural place where guests can meet, shar...

Avian Innovation Center by BGNR Architects Avian Innovation Center by BGNR Architects

BGNR Architects makes a research place no longer quiet and devoid of activity. The Avian Innovation Center is in the paint factory area, as an increas...

An Ângela Roldão Arquitetura’s “Stage” in Processing The Functions of Concrete An Ângela Roldão Arquitetura’s “Stage” in Processing The Functions of Concrete

Concrete House is the name of a house designed by Angela Roldao Arquitetura with a box-like shape. Located in Nova Lima, Minas Gerais, southeast Brazi...