Casa De Silva: The Soul-Soothing Home of Tropical Modernism in Sri Lanka

Syifa Aisha Arashi | Monday, 23 May 2022

The house with the concept of tropical modernism is specially designed for young couples who work every day. The owner of Casa De Silva wanted a house designed to be a private space that could provide tranquility with the enjoyment of the outdoors. From the wishes of the owner, the architectural firm Icon Cast, developed the concept of this house with a striking interior courtyard and skylights. Casa De Silva is a quiet house with maximum privacy.

Casa De Silva: The Soul-Soothing Home of Tropical Modernism in Sri Lanka

The house, located in Thalahena, Sri Lanka, has ample open spaces with double high ceilings, and abundant ventilation. This homepage forms an internal volume with a level of play on the space. In addition, this page also displays the outdoors that connects space in one line of sight. The vast volume in Casa De Silva is formed by a large hall room that accommodates the spaces that residents need for activities. The kitchen, dining room, and family room, are all open to each other without bulkheads between spaces. Visually, the open space is equipped with a page that becomes a meeting point, resulting in the circulation flow of freely flowing space with the illusion of a large space, although the function of each space is different.

Casa De Silva: The Soul-Soothing Home of Tropical Modernism in Sri Lanka

Casa De Silva: The Soul-Soothing Home of Tropical Modernism in Sri Lanka

Public areas of Casa De Silva such as the living room, dining area, and kitchen are located in a more open area of the house and connected to the exterior area of the house. While private areas such as bedrooms, tv rooms, and bathrooms are placed in the inner area with maintained privacy.

Casa De Silva: The Soul-Soothing Home of Tropical Modernism in Sri Lanka

Casa De Silva: The Soul-Soothing Home of Tropical Modernism in Sri Lanka

Large openings with neutral colors are combined with natural teak wood elements, making the space more lively with excellent air circulation and natural lighting. In addition, the use of natural teak wood materials is also applied to the selection of minimalist furniture combined with a white cloth to provide harmony in the room.

The Casa De Silva façade that uses natural teak wood and internal glass as a second skin aims to increase privacy needs and reduce heat acquisition during the day so that the interior space in this house becomes cooler.

Casa De Silva: The Soul-Soothing Home of Tropical Modernism in Sri Lanka

Casa De Silva: The Soul-Soothing Home of Tropical Modernism in Sri Lanka

Casa De Silva: The Soul-Soothing Home of Tropical Modernism in Sri Lanka

Project Information

Office Name :
ICONCAST ARCHITECTS
Project Location :
Sri Lanka
Completion year :
2021
Photographer Name :
Ganidu Balasuriya
More : Architecture,
There are no comments yet.
Authentication required

You must log in to post a comment.

Log in

More From Architecture

Porosity From Above Office | K-Thengono Design Studio Porosity From Above Office | K-Thengono Design Studio

K-Thengono Design Studio has completed the construction of an office that was previously an existing shophouse. In Jakarta, mix-use tenement buildings are common, so it is not uncommon for studios to transform this building. large glass openings and skylights in the office building A common typology for this type of structure is to bisect the same wall as the building next to it. This presents a design challenge in finding adequate access to natural light and ventilation. Therefore, the stair bulkhead roof is perforated and the 3rd-floor slab to provide a healthy and enjoyable working atmosphere and lifestyle for workers in small tech start-up offices. wide vertical circulation to pass natural light all the way down the curved shape that is still visible at night from the building's artificial lighting Oval-shaped skylights cut through rectangular volumes with strong fillet edges, creating a flexible shape that reflects the sun's rays into the interior, making it bright and advantageous because there is no need to turn on the lights during the morning and afternoon. the dynamic shape of the curved structure on the rooftop The light well continues downstairs where walkable skylights are installed to channel natural light to the lower floors. In addition, the provision of stair shafts and the removal of risers on floating stairs are designed to activate the chimney ventilation effect for better air circulation throughout the building. work area for office executives The room development in this office is distributed according to the floor. The staff area is located on the 2nd floor which is integrated with a multifunctional table that accommodates various activities such as eating or preparing food, working, and cleaning. The 3rd-floor functions as a comfortable private apartment and studio to work for office executives. Lastly, the rooftop terrace is designed to facilitate communal interaction where informal gatherings and recreational activities can take place against a backdrop of city views. glass floor as an area to pass light to the lower floor skylight with a wide oval shape The design philosophy states that all interior and exterior changes are made to accentuate fun, as well as create a healthier work environment by providing access to more natural light and ventilation. maximum natural light reflection from skylights and glass openings on the rooftop    air circulation and natural lighting from the first building section air circulation and natural lighting from the second building section

Naked House - Penta Arquitectura Naked House - Penta Arquitectura

Equipping a location on a plot of 8 x 21 meters in the metropolitan area of Asuncion is a residential project of the Naked House. This project started off to fulfill the need for a house that provided a feeling of spaciousness on the ground floor and the highest possible privacy on the upper floor. To make this happen, Penta Arquitectura proposes a housing system that can also be applied to other urban areas. The proposed structure is also flexible and can be easily adjusted in length and width. Thus, this design can meet different uses in different home uses. The structure used in the Naked House is a mixed system. The ground floor is made of metal, while the upper floor uses fair-faced concrete. The top floor is a block that hangs in front of and leads to a quiet part of the building. Diagonal tensioners are used as supports, resulting in overhanging shadows and protection. The configuration of the space in this house is tailored to the needs of clients who are couples with their pets. Social areas are left open to accommodate meetings and games, en-suite bedrooms, study areas and guest bedrooms. Everything is distributed in a building area of 150 square meters. The placement of these spaces has also taken into account the plot orientation and vertical void ratio which decompresses the main volume, thereby capturing natural light and optimizing ventilation. The whole complex is separated from the boundary to the north, by a linear terrace, and closed to the south, protecting it from heavy rains. The upper intimate blocks form a double height between them above the social area, with zenith openings that allow ventilation, letting hot air escape the interior of the house.  

Hotel Marukufuro: Nintendo's First Former HQ Turned into a Hotel Hotel Marukufuro: Nintendo's First Former HQ Turned into a Hotel

Previously, this building was Nintendo's first official headquarters. But in 1959, Nintendo Yamauchi vacated it to move to a place larger than this building. Since then, the building located in the Kagiyacho neighborhood, just north of the Kyoto train station, has been empty. Then, the building was taken over by the renovation company, Plan Do See, based in Tokyo. This is the first step of the process of revitalizing a historic building for gamers into a hotel building. Plan Do See in partnership with Tadao Ando has transformed the old building that was home to a giant video game, Nintendo, into a boutique hotel. In the process, Ando renovated and expanded the old structure. He turned it into an 18-room hotel with details that still show the authenticity of the building. Of these rooms, seven of them will be suites. Other facilities available at this hotel include a restaurant, bar, spa, and gym. Hotel Marufukuro—the new name for the Nintendo's building turned into a hotel, has the interior and exterior of the building largely unchanged. Ando retains historical elements such as the old Nintendo Yamauchi entrance plaque and patterned window grilles with details from old playing cards. In addition, the interior of the building has been preserved by incorporating many of the original 1930s details, seen in the decorative tiles and art-deco lighting fixtures. The aesthetics of this building seem to stay eternally with Marufukuro's design that manages to unite the ancient majestic atmosphere and modern approach. This modern approach is applied by Ando through the floor-to-ceiling windows and raw concrete elements that are currently being used widely in modern buildings. Hotel Marufukuro's official website has received bookings from guests and has released several visuals showing the layout and details of guest room furniture. With humility, this hotel will take guests back to the end of the 20th century with the sensation of living in an old building that offers views of the Kamo River and Takase River. Thus, guests can enjoy peaceful serenity, escape from the hustle and bustle of the city, and go back in time for a moment.    

The Olea Suites Hotel | BLOCK722 Architects+ The Olea Suites Hotel | BLOCK722 Architects+

The Olea All-Suite Hotel is located on Zakynthos Island, Greece. Beautifully perched atop a hill in organically evergreen Tsilivi, this hotel is sheltered from the wind and blends in with the emerald hues of the lush natural landscape.  modern hotel design but blends with nature Designed by block722+ architects, the hotel comprises 93 luxury suites and an array of public amenities focused on natural engineering and materials. The result is a contemporary and peaceful retreat that combines Mediterranean architecture with tropical modernism, blending perfectly with the lush natural landscape that surrounds it. the colors and materials used to look natural When entering this hotel, visitors will be pampered with an artificial lake covering an area of ​​​​4000 square meters which serves as the heart of the hotel is serene. Around the lake, there are suites and hotel facilities that develop naturally with the surrounding environment. This soothing power of water flows freely in every corner of the Olea Hotel and makes it the 'blood vessel' of this hotel. restaurant area with a large opening and wide view the area of the room is bordered by the glass and a large glass door from the outside of the room The water element comes in many forms throughout the hotel, seamlessly connecting the indoor and outdoor spaces. Many of the suites come with private pools, where guests can relax while enjoying views of the Ionian sea or the hotel's luxurious green gardens. private pool in most hotel rooms Block722 architects+ developed Olea designs and concepts with a great focus on the existing vegetation, including the venerable olive trees that have stood on the site for centuries. The Athens-based studio has used natural materials and techniques, such as rustic oak, bamboo, and rattan, blending the hotel with the surrounding landscape in harmony. a design that preserves the old olive tree Indoors and outdoors are connected seamlessly, bringing guests in touch with nature while allowing them to relax and experience all that the resort has to offer. wood and rattan materials dominate as enclosures and partitions The hotel has various wellness facilities, such as a royal spa & relaxation area (with aromatherapy and special essential oils using Mediterranean herbs), a fully equipped gym, a beauty salon, and a yoga pavilion. In addition, guests are welcome to use the lake-like swimming pool in the middle, where several natural meeting points are formed. The lounge with a deck offers the ideal place for relaxation, sheltered from the sun by the cool shadow of the pergola and the surrounding carob and judas trees. At the same time, the property's three restaurants and three bars serve a wide variety of cuisines that celebrate Greek and Mediterranean cuisine with a creative twist. a blend of modern materials and natural materials that match master plan The Olea Suites Hotel