Behind the Historic Concrete Wall of Cukrarna, There is the Aesthetics of the 'White Cube' Gallery

Aryo Sumbogo | Monday, 4 July 2022

Scapelab successfully overhauled Cukrarna, a former sugar refinery in Ljubljana City, Slovenia, into a new, more revolutionary space as the city's cultural infrastructure.

CukrarnaThe main hall of Cukrarna.

Cukrarna itself has been established in 1828 and had changed its function several times, after experiencing a devastating fire. Starting from being a tobacco factory, textile factory, military barracks, homeless shelter, to being a halfway house for modern poets and writers who contributed to Slovenia's independence. Because it holds many historical moments and has been so deeply embedded in the minds of the people of Slovenia, this 19th-century industrial monument is also listed as a protected building.

To maintain historical value, the facade of Cukrarna didn't undergo much change.

Therefore, in an international competition for the renovation of Cukrarna in 2009, Scapelab offered a design proposal that focused on processing the inner space and maintaining its old outer appearance. That goal is also contained in the concept of a multifunctional space for contemporary art that utilizes the main hall that is so tall and spacious as a container for the 'White Cube’ gallery. The floating gallery hanging from the steel roof structure then became a fascinating surprise stored behind the concrete walls of Cukrarna.

White Cube gallery'White Cube' gallery as a renewal of Cukrarna in the context of space.

From urban public spaces, visitors can go straight into Cukrarna and feel the volume of the 'White Cube’ gallery floating without touching the historic concrete wall. The contrast between the 'White Cube’ gallery and the wall can also be seen from the hollow plates that wrap around it. Not only does it provide an aesthetic touch, but the casing is also full of many functions. Starting from as an acoustic silencer, to reduce echoes when there is a concert in the main hall, as lighting equipment, to supporting the HVAC distribution system.

Fungsi pelat berlubang yang menyelubungi White Cube galleryDescription of how the 'White Cube'gallery is not only aesthetically present but also has the value of the function.

In addition, the 'white cube' gallery also contains various spaces that can be used for various purposes. An example is the transparent gallery space in the key position, which is able to offer a new perspective for visitors. Then, there are also other spaces that are usually used for educational purposes, lectures, and workshops.

As a complement, Cukrarna is also equipped with an underground area that houses several rooms for exhibition preparation, technical, lockers, and performing arts as well. Not to forget, there is one bar on the other side of Cukrarna that usually performs live music at night.

Ruang kelas di dalam White Cube galleryThe classroom inside the 'White Cube' gallery. Classrooms that are inside the 'White Cube' gallery.

BarThe bar plays the role of bringing Cukrarna to life through performing musing at night.

So, with the gallery's main offering of 'white cubes' and its other complements, this New Cukrarna is trying to regenerate a once derelict corner of the city. Despite building a new image on historical heritage, Cukrarna is reluctant to forget the values that have been stored so far. By doing various repetitions as a metaphor for the industrial revolution, Cukrarna wants to become a platform for new artists of the future.

Wajah baru CukrarnaCukrarna, which appears full of repetition in its visual, signifies a metaphor for its historical heritage.

Site plan of CukrarnaSite plan of Cukrarna.

Ground floor plan of CukrarnaGround floor plan of Cukrarna.

 

Project Information

Office Name :
scapelab
Project Location :
Ljubljana, Slovenia
Completion year :
2009
Photographer Name :
Miran Kambič
Architecture| cultural building| concrete| slovenia|
There are no comments yet.
Authentication required

You must log in to post a comment.

Log in

More From Architecture

Bloom Architecture Renovated Atelier Kampot, a Historic Mixed-use Shop House Bloom Architecture Renovated Atelier Kampot, a Historic Mixed-use Shop House

Atelier Kampot is a historic mixed-use building located in Kampot, Cambodia. Its Renovation project was handled by Bloom Architecture while preserving...

Concrete Experiments in the Creation of a Simple Façade of EEUU Building Concrete Experiments in the Creation of a Simple Façade of EEUU Building

Appearing as a neutral construction, having the ability to coexist with the immediate environment, and being part of future transformations, are thing...

Nine 'Ice Cubes' as The New Icon of Xinxiang Cultural Tourism Center Nine 'Ice Cubes' as The New Icon of Xinxiang Cultural Tourism Center

The Xinxiang Cultural Center features a unique design that resembles stacked ice cubes. France's Mathieu Forest Architecte and the Zone of Utopia...

J House | y0 Design Architect J House | y0 Design Architect

(text provided by architect) Originated from the owner’s wish for a new house with a simple & modern yet comfortable to be called homey conc...