Art Nouveau & Modern Style Fusion at HOFT- House of the Flying Trees

Syifa Aisha Arashi | Friday, 22 April 2022

House of the Flying Trees (HOFT) is an apartment block located in the center of the Capital City of Riga, Latvia. The building consists of two masses of residential apartment buildings. HOFT's main building is an Art Nouveau-style historic building, built in the 19th century by Karl Johann Felsko, and the addition of a new seven-story building to the rear of the main building. It is a repair project that does not complement the architecture but creates a new building that becomes one entity. Designed by Open Ad with the concept of modern urban life equipped with a touch of nature, this design is a solution to the lack of greenery in the city center.

the concept of modern urban life equipped with a touch of natureHouse of the Flying Trees (HOFT) - modern conceptual apartment with a touch of nature 

HOFT's main building is an Art Nouveau-style historic buildingFrontview of House of the Flying Trees (HOFT)

HOFT prioritizes its goal of preserving historical values in buildings with function and understanding of the human need to be able to feel the coolness of nature in the city center. This apartment gives the impression of opening the door to a fascinating hidden place. At the beginning of entering the building, visitors will see a historic building in the style of Art Nouveau, but when entering the central courtyard there is a modern architectural building with many beautiful trees.

The most prominent feature of HOFT is the "flying tree"
House of the Flying Trees (HOFT) gives the impression of opening a door leading to a fascinating hidden place

The most prominent feature of HOFT is the "flying tree", which aims to pay homage to the main building with an Art Nouveau-style façade. The collection of bonsai trees placed inside the glass gives the illusion of a flying tree specifically designed to add a sense of comfort for residents and guests of the apartment. The trees are an interpretation of the Art Nouveau style as well as one of the innovative ways to bring nature back to the city.

the flying trees aims to pay homage to the main building with an Art Nouveau-style façade"Flying tree" to give respect to the main building with an Art Nouveau-style façade

This building has a total of 42 apartment units with varying areas. Each unit is equipped with a balcony with a large view of the courtyard in the middle of the space of the main building and the new building of the apartment. The apartment room has large windows that allow residents to gaze at the view of the towering trees in the spacious courtyard. As an apartment, HOFT has a spacious courtyard facility aimed at allowing apartment residents to chat with each other and can spend time together. In addition, there is an underground parking area that connects the two apartment buildings.

This building has a total of 42 apartment units with varying areasThe interior of House of the Flying Trees (HOFT)

The ambiance and style of the interior environment of this apartment are influenced by the Art Nouveau style with high art. Architects work closely with local craftsmen and artists to create unique touches on HOFT, such as apartment numbers made of brass. Elements of art, nature, and design are key to the House of the Flying Trees (HOFT).

HOFT's drawing

First-floor plan of House of the Flying Trees (HOFT)

HOFT's drawing

Sixth-floor plan of House of the Flying Trees (HOFT)

Project Information

Office Name :
Open AD
Project Location :
Latvia, Europe
Completion year :
2021
Photographer Name :
Klavs Loris
More : Architecture,
There are no comments yet.
Authentication required

You must log in to post a comment.

Log in

More From Architecture

Candi Premium Store |  Vanni Yuana Architects Candi Premium Store | Vanni Yuana Architects

The site is in one of the busiest commercial districts in Surakarta, Central Java, Indonesia. The project is built on the existing, the previous shop experienced a massive fire accident and as a result, the entire building was razed to the ground. The owner wanted the new building to not only reflect the past glory of the shop but instead to take it a step further, to make a grand comeback.  To achieve this, we choose a unified design approach. This means that the various elements in the design are in agreement, visually or conceptually. The typography, color, shapes, and layout work together as a whole and are well-integrated. The facade and interior are merged together into one unit. When a person looks at the building, he can immediately see the facade and interior of the shop in one frame. The advantage of this design is that we can showcase the interior of the building to the outside world. The form of the building is the simple basic warehouse. The front of the building is grandeur and eye-catching enough to draw the attention of passersby. The front side is made of wood flexible cladding and is slightly curved inside creating a warm and yet inviting atmosphere. The center is made of glass panels that are adorned with many single vertical matrix lighting, which serve to enhance the design during nighttime. The massive front red gate can be lighted up during nighttime. (text by architect)    

Reviving Slums In Sanjaynagar By Prioritizing Social Aspect of CDA Design Reviving Slums In Sanjaynagar By Prioritizing Social Aspect of CDA Design

Located in Ahmednagar, India, there is a community with dynamism, diversity, and social strength who live in slum conditions deprived of infrastructure services and utility. CDA (Community Design Agency) is a social design and architecture studio in collaboration with Ahmednagar Municipal Corporation (AMC) in the construction of a slum area project in Sanjaynagar into a building with a  liveable environment. In this development, CDA prioritizes aspects of social interaction, health, security, and can enable residents to develop. corridor area used for social interaction The Community Design Agency (CDA) created 8 buildings to accommodate 298 families, each of which has courtyards of varying sizes. Equipped with adequate facilities such as clean and dirty water channels, road access, street lighting, a play area for children, a community center area, a yard to support health, and a rooftop garden where there are edible plants. Each unit has open space as air circulation and sunlight enter the room. The courtyards and corridors are used for social interaction between residents. a large yard area in front of a residential building social interactions that occur in the stair landings and unit corridors Not only focusing on building design, but this project also emphasizes the quality of construction by paying attention to soil conditions and weather conditions. The wall of the building uses masonry supported by a system of vernacular boards and beam plates.  Other material elements such as bamboo which is applied for shadowing and pergola look unique by utilizing natural materials that can still be used. These elements need to receive regular maintenance to remain fit for use. When exposed to sunlight, the bamboo elements used produce shadows with high artistic value.  CDA works closely with residents to design the environment and long-term building maintenance, this is a form of CDA’s commitment to embracing the community in Sanjaynagar. secondary skin of bamboo material produces interesting shadows dominated by white brick material and secondary skin of bamboo typical floor plan for each unit site plan reviving slums in sanjaynagar

Setare Golestan Residential Building | Zandigan Architects Setare Golestan Residential Building | Zandigan Architects

The Setare Golestan Residential Building is located on the famous North Golestan Street in the Aghdasieh neighborhood of Tehran. In this quite classy location, Zandigan Architects built apartments with high standard facilities that aim to add a high quality living experience for its residents. This apartment building is equipped with a swimming pool, a well-furnished lobby, and a party room to meet the residents' expectations. The whole form of the building is designed as a dynamic mass with white cement finishing and thick wood nuances, in harmony with the green balconies that surround it. Judging from the morphology of the surrounding streets, passers-by can see a wide 360-degree view of the building's facade. Especially when viewed from a pedestrian point of view, the four corners of the building are the main sights. The recesses and protrusions in the 'mass of the building create a unique shape that results in a dynamic facade, not just the monotonous edges of a solid cube. In the design process, the architect did not cut the mass of the building horizontally, instead each apartment was considered as an individual house that interacted with other apartments in 9 floors. Each apartment has large window frames and a different perspective of city and mountain views. Adapting to the cold, semi-arid climate of Tehran's intense solar radiation, the designers considered adding second-hand openings as shade on the large windows to escape the intense summer sun. The shape chosen for the shading is inspired by the traditional shading design called “Shenashil” which can be found in Ancient Iranian houses. The pattern used is also borrowed from the clothes of the akhtaran (one of the Persian races). Complementing the unique shading design, each window and balcony is also accompanied by a large flower box in front of it. It aims to create a beautiful and pleasant atmosphere both inside and outside the building. Warm brownstone and glossy blue tiles are used on the ground floor walls in contrast to the white of the rest of the building. Although the harmony of the materials used in the interior design of the building has a warm harmony between stone and wood and various textures are ordered to create a pleasant and comfortable atmosphere and avoid boring spaces for the occupants.

NIEL Project | MIV Architects NIEL Project | MIV Architects

This is a renovation project of a housing unit in a mini-cluster of a housing estate. With an existing building length of 11 m and a building width of 5.4 m on a land plot with a size of 21 m x 5.4 m. The client's goal to renovate his house, besides the additional need for space, is also to maximize the function of the space so that a small house can seem more spacious. The concept of a "compact tropical house" was chosen as the basis for thinking in designing this project, by maximizing the space requirements and functions in it so that all activities can be well accommodated and maximize air circulation and access to natural lighting into the space. Several efforts have been made to maximize natural energy in homes with limited space, namely by making void openings in the living room area which has a transparent roof and ventilation below it so that hot air from below can rise and exit upwards. In addition, with the excess land behind, a separate mass is created specifically for the kitchen so that there is an open space between the family room and the kitchen room so that lighting and ventilation can reach the maximum to the family room and kitchen area. There is a fan that circulates the air more smoothly to keep the air cool without having to use air conditioning. There are 3 rooms with 2 rooms that have bathrooms in them with different mood nuances with the same concept. Space requirements are also maximized by having a balcony for client activities with guests in front of the house on the 2nd floor which also functions as the roof of the carport below. (text by architect)