Anna Heringer Empowering The Local Potential of Bangladesh for METI School Building

Madani Matadian | Thursday, 21 April 2022

"Learning with joy is the school's philosophy - the best for me is to see the building crowded with sprightly kids, who are really happy to go to school. It is primarily not the architecture that makes something special - it's the people: everyone who worked on it with all efforts and potentials and all who live in it and fill the space with atmosphere." (Anna Heringer

METI is a project that carries a common thread to unite beauty to serve others wellFrontview of METI

METI is a project that carries a common thread to unite beauty to serve others well. Anna believes that an architect must have thought about how to find new ways and solutions for architecture that supports social justice and keeps the Earth healthy. So, Anna started her project by going into the field at a location in Bangladesh. She built a school for residents, called METI.

The bamboo walls consist of openings that offer expansive views of the surroundingsMETI - a school built by Anna Heringer 

Bangladesh has fertile alluvial soil but has the highest population density in the world, with nearly 1000 people living on every square kilometer. Thus, Anna emphasized that METI has the main goal of improving the quality of life in rural areas as an effort to counter the continued migration of people to cities. To realize these goals, Anna and her team developed buildings with available resources such as soil and bamboo.

light is contrasts with the colors of the sari on the ceilingFirst floor with colorful ceiling

The METI design is projected to promote individual abilities and interests by considering the effectiveness of free and open learning. Thus, the METI concept responds through the school's architecture, the ground floor's formed with thick earthen walls that accommodate three classrooms. Each classroom has open access to a 'cave' system. In addition, this room has a soft interior that supports various activities of the students. The interior surface is plastered with clay paste and painted with lime-based paint.

One of the school's students gave an impression of how he felt happy to have a school building in his areaCave

Each classroom has open access to a 'cave' systemThe cave is used for various activities of the disciples

Anna made the ceiling on the ground floor with a technique that's often used in European wood frame construction ceilings, namely by applying a split bamboo stick and placing it in the middle layer and then filled with a soil mixture. Meanwhile, the upper floor contrasts more with bright light and open spaces. The bamboo walls consist of openings that offer expansive views of the surroundings. Pieces of bamboo create beautiful shadows when light enters the room, it will form a geometric line that contrasts with the colors of the sari on the ceiling.

Pieces of bamboo create beautiful shadows when light enters the roomOn the ground floor are three classrooms with caves

To maximize the local resources in the building, Anna uses bricks as the foundation of the building as deep as 50cm. In Bangladesh, bricks are the most common product of the manufacturing industry as the country has almost no natural stone reserves. In addition, other materials used are a mixture of straw and soil made with the help of cows and buffalo, which are then stacked on top of the foundation walls up to a height of 65cm per layer.

other materials used are a mixture of straw and soil made with the help of cows and buffaloThe process of building the METI building structure

This modern education and training institution concentrates on utilizing local wisdom to empower human resources in rural areas. With her unique design and noble purpose focused on nature and people, Anna was honored with The Aga Khan Award for Architecture 10th Circle for METI.

One of the school's students gave an impression of how he felt happy to have a school building in his area. To Anna he said:

“Anna, we are very proud of you for making the building. I think no other building is as good as this building. It is very comfortable. In summer it is so cold, so it is very enjoyable. " (Poritosh, METI student, Rudrapur, Bangladesh).

drawing of the METI by Anna Heringer

Elevations sketch

Project Information

Office Name :
Anna Heringer
Project Location :
Bangladesh
Completion year :
2007
Photographer Name :
Kurt Hoerbst
More : Architecture,
There are no comments yet.
Authentication required

You must log in to post a comment.

Log in

More From Architecture

Zapote Bar | Estudio Atemporal Zapote Bar | Estudio Atemporal

Located within the Rosewood Mayakoba hotel complex, the renovation project of Zapote Bar was completed in 2021 in Playa del Carmen. The renovation of Zapote Bar aims to create an experience that is different from other hotel activities. The bar's interior design changes create an area where special and friendly moments take place that encourages interaction between diners. The concept of the renovation of the Zapote Bar design emerged from the analysis of the traditional typology of the Yucatan peninsula. This process describes the evolution and mix of cultures and traditions inherent in family life in Mexico. This design shows the flow of culture and uses as well as customs that are very attached to the family life of the local community. By adopting warm and friendly local characteristics, the spaces in the bar can feel more familiar to local visitors. Not only that, but visitors from other regions can also feel the unique Mexican architectural style in this bar. The rooms in the bar are divided into several sections with different atmospheres. The terrace, outdoor terrace, tree area, and main living area where two bars and an open kitchen break down the barriers between the service area and the visitor area. The division of this area also determines the compositional axis of the main room and the open kitchen area in a warm manner, but still separates visitors and service employees firmly. The materials used in this Zapote bar renovation project are local and honest materials. Textures with evocations of the past merge into an atmosphere that evolves with the passing of the day, offering different moments and degrees of coexistence. The furniture, art kitchen, and service utilitarian objects included the participation of different collaborators such as La Metropolitana, Taller Nacional, BiYuu, Colectivo 1050 degrees, and various artisans. All of the details of the decorations, from the largest to the smallest piece, were selected during an extensive curation process to create a warm and real atmosphere that could tell a story in every detail.

Curtain Call Apartments | Todot Architects and Partners Curtain Call Apartments | Todot Architects and Partners

The white facade accentuates the existence of this apartment building in the middle of the city. It is surrounded by other buildings on three sides, leaving access to the apartment only on one side which opens to the street. The design of this apartment was created with the thought of expressing its presence as a white curtain in an urban environment. The white and striking shape of the facade, when compared to the surrounding buildings, is also an effort to reduce the spatial and visual hierarchy. Thus the expression of welcoming attitude to visitors and residents can be more felt. Referring to the boundaries of the district zoning plan, the apartment was built with a composition of four units. The cafe design plan is placed on the ground floor and four residential units, each consisting of two bedrooms, are placed stretching from the first floor to the attic. The multi-story residential building project makes the elevator the main access point. The use of the lift is certainly convenient, but the residential space will become more limited with the area that can be rented is shrinking. That's why this project is planned so that every occupant who wants to enter the residential unit can access it after climbing the common central staircase from the ground floor. Ground floor caffe The four apartment units at Curtain Call are arranged like a quadruplet. A maisonette composition like this one can free each family to have a loft and roof garden. Eliminating the hierarchy of lessors and lessees and meeting the physical conditions for an equal living environment for apartment residents. In its design, the attic acts more like a third bedroom area rather than just being an extra space. While the roof garden acts as a form of compensation for the outer space on the ground floor which is used as a parking area. The main challenge in fulfilling the space program in the design is the location of the site which is surrounded by neighboring buildings on all three sides. Such conditions make it nearly impossible to meet all program space and parking requirements. In this complex and distinctive design process, the programming of the main space is followed by the layout of the convenient parking and cafe. Curtain Call attracts the attention of passersby to just sit and chat in the small front yard which is equipped with a concrete bank for the public which is part of the cafe. It is hoped that this area will become a small meeting space for the local resident community.

Niavaran Housing Complex: A Curved Building That Protects Old Trees Niavaran Housing Complex: A Curved Building That Protects Old Trees

Niavaran housing complex, designed by Mohammad Reza Nikbakht, is located in Shemiran, Tehran, Iran. The main priority in designing this complex is to protect several old trees that are over 60 years old, to maintain the quality of the surrounding environment. With the trees and open space, the circulation of natural air flowing in the building can enter perfectly and can lower the temperature around the complex building. Trees that are deliberately not cut down around the building, slightly-much affect the visual appearance of this apartment so that the structure has a curved shape. In addition, trees are deliberately placed around apartment complex buildings to bring them closer to human life. The selection of materials in buildings that use natural stone gives the impression of a building that blends with nature. This natural stone material can inhibit the heat transfer of sunlight so that the interior of the building becomes cooler. There is a cavity for open space with a curved shape from top to bottom equipped with trees in the middle giving an incredible view of this apartment building. This apartment building is divided into two main sections consisting of five floors with 30 residential apartments. On the ground floor, there is the main lobby, the building manager's office, a hall, and a meeting room. There is a parking area and storage space in the basement. Going up to the next floor there is a parking lot, a central heating room and there are public facilities such as a swimming pool, spa room, and gym.

Yurotie Atami: An Old House Half Submerged in Concrete Yurotie Atami: An Old House Half Submerged in Concrete

This project is a renovation of a dormitory in Atami, Japan. Naoshi Kondo is known to be very creative and often inserts a unique sense of 'humor' in each of his works which makes him unique. In renovation design, it has its standards which are considered as a means to leave a mark in the best way. (from the outside the house looks like sinking into concrete) Yurotie Atami House is Kondo's project dedicated to his grandfather-in-law. The site is the main one-story wooden house built in the 1950s. As a 'retreat' place, this house is equipped with a natural hot spring bath and studio space to focus on painting. (the interior mix with modern furniture and colors with an original building featuring old wood) Having been neglected for approximately twenty years, the construction of this project began in early 2021. Apart from the main building, the two-story pavilion used as a residence was also renovated. The pavilion overlooks the steep slopes opposite. After being renovated, the building that was previously a studio room with one guest room is now a cottage with three guest rooms that can accommodate six people, equipped with a pantry and a sitting room on the second floor. (one of the rooms in Yurotie Atami House) This renovation adopts a brutalist character, presenting an old-style wooden house half-buried in mass mortar. All sides of the house are covered with mortar blocks 100cm wide. From within, a mass of mortar flows along the walls and allows guests to explore its function. Make residents or guests who visit this house curious and ask questions. (burnt wood walls display large windows with modern bedroom spaces inside) This mortar mass plays a maximum effect on the identity of the space. In addition, the wooden house looks pavilion with a modern interior presented through the glass facade as opposed to the features on the front. (a corner of the room with a bookcase made of wood) Yurotie's room has a semi-luxurious design with built-in shelves, headboards, and furniture with rounded elements like an old Japanese house. Kondo also added cross-structured handrails that managed to create a visual rhythm to the shape and materials of the building. (a guest room that contrasts with the blue color that seems to "hit" the original color of the old wood) In the studio space, the ceiling structure is left open and as is—unchanged from the demolition process. On the other hand, the bottom is minimalist and modern in a monochrome color scheme. The white concrete wall near the kitchen area does not blend into the ceiling or other walls but stands out as an object. Overall, the contrast between the old and new charts, the different materials, and the arrangement fits the space through the idea of ​​cut—and—paste, layer, or two-dimensional retouches that let visitors enjoy their stay in peace and ignite their senses through Yurotie (from the outside the house looks like sinking into concrete)